حسن رحیم پور ازغدی
حسن رحیمپور ازغدی در سال 1343 در شهر مشهد متولد شد. پدرش "حاج حیدر رحیمپور ازغدی" است که خود وی در مصاحبه ای در اواخر فروردین ماه 1393 در سالنامه شهرآرا در شهر مشهد، پدرش را اینگونه توصیف می کند: «ایشان در همه ابعاد زندگی، استاد و الهامبخش بنده و سایر اعضاء خانواده بودهاند. بیآنکه جلسه رسمی موعظه یا تدریس و هدایت تشکیل داده باشند، جریان طبیعی سبک زندگی پدر ما، عملاً بر ذهن و رفتار خانواده تأثیر گذارده است. در معرفت و سیاست و زاویه نگاه به زندگیو بینش دینی و اجتماعی، معلم حقیر که سرخطها را در دست من گذاردند، ایشان بودهاند و همچنان در مسائل مهم زندگی شخصی و اجتماعی از ایشان میپرسم و میآموزم. اگر هدایتهای علمی و فکری ایشان و حمایتهای روحی و مادی ایشان و مادر بزرگوار بنده نبود، بنده قطعاً به مسیر دیگری میرفتم و هیچ تردید ندارم که مسیر زندگی من متفاوت بود.» ازغدی در علاقه مندی خود به پدر گفت: «یک آدم مخصوصی میشناسم که هنوز هم وقتی به ایشان خیره میشوم، گاه تحسین و تعجب، گاه لبخند شوق، گاه عصبانیت و غالباً دلتنگی شدید به من دست میدهد. گمان میکنم ایشان را بیش از ظرفیت خودم دوست دارم.» ازغدی دارای تحصیلات خارج فقه است. او از سال 1381 به عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی انتخاب شد. او که سردبیر و مدیر مسئول نشریه کتاب نقد است، کتابها و مقالات متعددی در مورد مباحث دینی و ایدئولوژی انقلاب اسلامی نوشته است که می توان به کتابهای: "حسین(ع) عقل سرخ"، "علی(ع) و شهر بی آرمان"، "مهدی(ع)"، "ده انقلاب در یک انقلاب"، "محمد(ص)، پیامبری برای همیشه" و ... مقالات: "دین در حاشیه و دین در صحنه"، "پارادوکسیکالیته روشنفکری دینی"، "مؤلفه های اصلاحات دینی و نقد آراء مخالف"، "جامعه دینی و نسبت آن با حکومت دینی" و ... اشاره کرد. حسن رحیمپور ازغدی به عنوان سخنران در سخنرانیها، نشستها و گردهمایی های داخلی و خارجی حضوری مستمر داشته که بسیاری از جلسات سخنرانی ایشان از شبکه های تلویزیونی پخش شده است. نمونه ای از آن برنامه "طرحی برای فردا" است که از شبکه یک سیما بطور هفتگی در پایان هفته نمایش داده می شد.
-عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی حسن رحیمپور ازغدی از 25 اسفندماه 1381 عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی است. درباره تشکیل این شورا باید گفت که با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در بهمن 1357 و به دنبال آن استقرار نظام جمهوری اسلامی بهجای نظام ستمشاهی پهلوی، تغییر و تحول بنیادینی را در عرصههای گوناگون اجتماعی ایجاب کرد. در این راستا مقوله فرهنگ از جایگاه و پایگاه ممتازی برخوردار است و تصور تغییر در نظام بدون تغییر در فرهنگ حاکم بر آن، تصوری ناموجه است. پیام نوروزی امام(ره) در 1 فروردین 1359 نقطه عطفی در تاریخ انقلاب فرهنگی بود، ایشان در بند 11 این پیام بر ضرورت ایجاد انقلاب اساسی در دانشگاههایسراسر کشور، تصفیه اساتید مرتبط با شرق و غرب و تبدیل دانشگاه به محیطی سالم برای تدوین علوم عالی اسلامی تأکید کردند. شورای انقلاب به دنبال ملاقات با امام(ره) در بیانیه 29 فروردین ماه 1359 خود مقرر کرد که دانشگاه باید از حالت ستاد عملیاتی گروههای گوناگون خارج شود تا نظام آموزشی کشور براساس موازین انقلابی و اسلامی طرح ریزی شود که پس از آن امام در 23 خردادماه 1359 فرمانیبر تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی صادر کردند. در شهریورماه 1362 امام(ره) نظر به ترمیم و تقویت ستاد و مخصوصاً حضور مسئولین اجرایی را دادند و در 19 آذرماه 1362 دومین ترمیم این ستاد توسط امام(ره) انجام گرفت و به این ترتیب شورای عالی انقلاب فرهنگی با ترکیبی جدید تشکیل شد. سومین ترمیم عمده این شورای عالی انقلاب فرهنگی در آذرماه 1375 توسط مقام معظم رهبری انجام شد. بدین ترتیب شورای عالی انقلاب فرهنگی وارد مرحله جدیدی از حیات تشکیلاتی خود شد. در این مرحله شورای عالی انقلاب فرهنگی موظف گردید در رأس فعالیتهای خود به مدیریت فرهنگی جامعه در عرصههای مختلف بپردازد و با سیاستگذاریهای اصولی خود زمینه را برای پیدایش جامعهای بهرهمند از حیات طیبه الهی فراهم سازد. حسن رحیم پور ازغدی ضمن عضویت در این شورا، عضو هیأت نظارت و ارزیابی فرهنگی و علمی شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز شد. -آثار کتابها -" حسین(ع) عقل سرخ"، سال چاپ 1384 -"محمد(ص) پیامبری برای همیشه"، سال چاپ 1385 -"مشروطه شرعی، مشروعه شرطی"، سال چاپ 1385 -"عرف قدسی"، سال چاپ 1387 -"عقلانیت" (بحثی در مبانی جامعه شناسی توسعه)، سال چاپ 1387 -"علی (ع) و شهر بیآرمان"، سال چاپ 1387 -"پنج گفتار"، سال چاپ 1387 -"چهار گفتار"، سال چاپ 1387 -"فقه و تئوری دولت"، سال چاپ 1387 -"مدارا، نه از راه پلورالیزم"، سال چاپ 1387 -"مهدی (عج)، ده انقلاب در یک انقلاب"، سال چاپ 1390
مقالات -" قلب"، چاپ شده درادبستان فرهنگ و هنر، مهر 1370 -"عرف و مصلحت در ترازوی حکومت اسلامی"، چاپ شده درکتاب نقد، زمستان 1375 -"دین در حاشیه و دین در صحنه"، چاپ شده درکتاب نقد، بهار و تابستان 1376 -"دوازده تبصره بر پلورالیزم دینی"، چاپ شده درکتاب نقد، پاییز 1376 -"پارادوکسیکالیته روشنفکری دینی"، چاپ شده دراندیشه حوزه، مهر و آبان 1379 -"مؤلفه های اصلاحات دینی و نقد آراء مخالف"، چاپ شده دراندیشه حوزه، خرداد و تیر 1380 -"جامعه دینی و نسبت آن با حکومت دینی"، چاپ شده در اندیشه حوزه، مهر و آبان 1384 -"تعمیر کشتی در اقیانوس" (چهار پرسش در نسبت تولید علم و احیای تمدن اسلامی) چاپ شده در سوره، دی و بهمن 1385 -"منشور حکومت دینی در نهج البلاغه"، چاپ شده دراندیشه حوزه، آذر - اسفند 1385
-نگرانی اپوزیسیون از ازغدی به گزارش کیهان در اواخر دیماه 1390، سایت خودنویس ادعا کرد: «سپاه قدس ایران با 42 هزار نیرو در آمریكای لاتین نفوذ كرده است. حسن رحیمپور ازغدی هم یكی از آنهاست.» با توجه به تعجب برانگیز بودن این خبر، نكته جالب آن درج نام حسن رحیمپور ازغدی به عنوان فعال اطلاعاتی است حال آن كه وی در جلسات علنی سخنرانی و پرسش و پاسخ شركت می كند. از طرف دیگر جای تعجب است كه چرا برخی گروه های اپوزیسیون حتی بیشتر از دولت آمریكا نسبت به نفوذ جمهوری اسلامی ایران در كشورهای آمریكای لاتین ابراز وحشت می كنند.
-ترور رحیم پور ازغدی تیرماه سال 1391 خبری با این مضمون منتشر شد: اعضاییک تیم تروریستی که با هدف ترور استاد حسن رحیمپور ازغدی به کشور وارد شده بودند در تور امنیتی سربازان گمنام امام زمان گرفتار و بازداشت شدند. گفته می شود این تیم تروریستی از مرزهای غربی وارد کشور شده بود. رحیمپور ازغدی ضمن تأیید خبر گفت: «بنده قصد انتشار این خبر را نداشتم، چراکه این به نفع بنده است؛ البته به نظر میرسد که درباره ترور من سوءتفاهم شده چرا که من جزء نخبگان نیستم اما در عین حال خوشحالم سرویسهای اطلاعاتی غرب و خط تولید تروریسم از سوی بنده حقیر احساس خطر کرده است... در یکسال و نیم اخیر این بار سوم است که خبر ترورم را به من دادهاند.» رحیمپور ازغدی با بیان اینکه کمترین بشارت این خبر این است که دشمن در عرصه فرهنگی به شدت آسیبپذیر است، گفت: «چند شب پیش هم به بنده اطلاع دادند یک تیم برای بار سوم قصد ترور دارد؛ آنها در کردستان عراق اتاق فرمان تشکیل دادهاند. این اتاق فرمان ترور با مشارکت سرویسهای اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و اسرائیل فعالیت میکند و پیمانکاران آنها برای ترور احتمالاً برخی گروهها همچون منافقین هستند هرچند مشخص نیست که عوامل اجرایی آنها دقیقاً چه کسانی هستند.» رحیمپورازغدی با ابراز اطمینان از اینکه "این اتفاق خجسته (شهادت) خواهد افتاد" گفت: «بنده از تابستان 1357 و پیش از انقلاب تا سالهای جنگ و پیش از هر عملیات حدود 10 وصیتنامه نوشتهام لذا اگر خون ما در راه انقلاب ریخته شود باعث افتخار است.»
-ازغدی در جمع حامیان حوزوی جلیلی حسن رحیمپور ازغدی در اول خردادماه 1392 با حضور در جمع حامیان حوزوی سعید جلیلی، کاندیدای ریاست جمهورییازدهم، در خصوص جریان شناسی از منظر حضرت امیر(ع) اظهار داشت: «بعد از 34 سال از تشکیل حکومت به دقت و بررسی مینیاتوری در موضوعات فقه سیاسی نیاز است.» وی به تأکیدات حضرت علی(ع) مبنی بر اینکه نباید فریب اسمها را خورد و دین خود را به اسم افراد گره زد، یادآور شد: «باید مکتب افراد را شناخت... کسانی که فقط از اقتصاد و وعدههای دنیوی منهای اخلاق، عدالت و انقلاب صحبت میکنند با ملاکهای امام علی(ع) سازگاری ندارند.» رحیمپور ازغدی به افرادی اشاره کرد که معتقدند دشمنی دشمن تقصیر ماست و حتی معتقدند که رابطه ما و آمریکا سوءتفاهم است و گفت: «امام صریحاً فرمود که هیچ سوءتفاهمی بین ما و آمریکا وجود ندارد از این رو در مسائل هستهای فلسطین و رابطه با دشمن باید به مواضع کاندیداها دقت کرد و اگر کسی گفت که میتواند بر سر این ایدئولوژیهای انقلاب معامله کرد تا دشمن کوتاه بیاید قطعاً بر خلاف منش علی(ع) و انقلاب و امام صحبت کرده است.»
-مفهوم یابی اسلامی در سینمای دینی از نگاه ازغدی رحیمپور ازغدی در جشنواره عمار با موضوع مفهوم یابی اسلامی در سینمای دینی که در 19 دیماه 1392 در سینما فلسطین برگزار شد، سخنانش را با اشاره به این موضوع آغاز کرد که تعاریفی که از سینما و نسبت فرم و محتوا ارائه می شود مختلف و متکثر است. وی به همین نسبت تعاریف و تعابیری که از دین می شود را هم متفاوت دانست و گفت: «هر تعریفی که از دین ارائه کنید مفهوم سینمای دینی هم برای مخاطب تغییر می کند.»
بیشتر آموزه های اسلام اگر هنرمندانه مطرح شود حتماً مخاطب جهانی دارد او ادامه سخنان خود را در پاسخ به سؤالاتی که سال گذشته در جشنواره عمار و در جلسه ای مشابه صورت گرفته بود مربوط کرد. ازغدی در بخش دوم سخنان خود به ظرفیت های مفهومی منابع اسلامی به مثابه سوژه های سینمایی اشاره کرده و گفت: «شاید نتوان هیچ طبقه بندی آهنینی بینسینمای اسلامی و غیراسلامی ترسیم کرد چرا که دین عرصه های متنوع و گسترده ای دارد و مشترکاتی با سایر مذاهب دارد. اینطور نیست که همه چیز را به اسلامییا غیراسلامی تقسیم کرد. اینطور نیست که اسلام با سایر ادیان و مذاهب فقط فارقات داشته باشد، مشترکات زیادی هم وجود دارد... چون اسلام پیش فرضش این است که انسان فطرت الهی دارد و خداوند فطرت بشر را رو به حق آفریده اینها زمینه هایی است برای کمک به فیلمساز مسلمان و کمک به جهانی شدن او. بیشتر آموزه های اسلام اگر هنرمندانه و درست مطرح بشود و مفهوم دستکاری نشود حتما مخاطب جهانی دارد... اخلاق و حقوق بشری که اسلام ارائه می کند اخلاق و حقوق بشر جهانی است. بنابراینیک ظرفیت بزرگی برای نفوذ در مخاطب جهانی وجود دارد...»
هرآنچه از هالیوود می آید ضد اسلامی نیست وی در نادرست بودن خط کشی سینمای اسلامی و غیراسلامی توضیح داد: «قبول داریم که ایدئولوژی هالیوودی وجود دارد اما معنی آن نیست که هر چه از آنجا آمده حاوی مفاهیم ضداسلامی است مثلا فیلمی که مفهوم وفا را نشان می دهد، این مفهوم اسلامی است به شرطی که از توحید جدا نشود. در هیچ سینمایی صفات غیراسلامی را به قهرمان نسبت نمی دهند منتها مصداقا جای قهرمان و ضدقهرمان را عوض می کنند و ارزش و ضدارزش را با هم خلط می کنند. یعنی قهرمانانی دارند که چند خصلت برجسته دارد اما ویژگی های فاسد هم دارد. یعنی ممکن است مردم دار و طرفدار محرومین باشد اما زناکار و اهل فساد هم باشد...»
عده ای که می گویند هنر ارزشی و غیرارزشی نداریم دغدغه ریاست دارند او در ادامه سخنان خود گفت: «من معنی این جمله را نمی فهمم که هنر ارزشی و ضدارزشی وجود ندارد! یعنی سینمایی که مروج شرک و خرافه است با سینمایی که مروج توحید و عبادت مساوی است؟ بعضی ها اصلا به این چیزها فکر نمی کنند، به دنبال چیزی هستند که برایش کف بزنند، اینها دغدغه حقیقت ندارند، دغدغه ریاست دارند اما انبیا دغدغه حق و باطل داشتند. می گویند هنر به ارزشی و ضدارزشی تقسیم نمی شود و هنرمند ارزشی و غیرارزشی هم نداریم. یا این حرف بی معنا است و یا شرک و توحید با هم مساوی هستند. یکی کردن اینها کاسبی است. طبق فرهنگ قرآن شعرا و هنرمندان دو دسته اند، یک دسته اهل اغوا هستند و یک دسته هستند که استثنا می شوند و دنبال ترویج حق و عدل و دفاع از مظلوم اند. آیا شعر دعبل و شاعران انقلابی با شعر شاعران درباری نوکران حکومت مساوی است؟ یکی کردن اینها درست در مقابل خط امام و خط انقلاب و خط انبیا قرار دارد.» این سخنان ازغدی در حالی بیان شده بود که دکتر روحانی رئیس جمهور دولت یازدهم،یک روز پیش از آن و در 18 دی 1392 در جمع هنرمندان و اعضای تشکل های فرهنگی وهنری تقسیم هنرمندان به ارزشی و غیر ارزشی را بی معنا دانسته و اذعان داشته بود: «تقسیم هنرمندان به ارزشی و غیر ارزشی را بی معناست، زیرا هنر خود ارزش است...هنرمند جهان را بازآفرینی می کند و کار او در مسیر ارزش های الهی است.»
-دیدگاه ازغدی نسبت به بیداری اسلامی حسن رحیمپور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در مراسم آئین تجلیل از شخصیت شیخ عیسی قاسم رهبر انقلابی بحرین که پایان فروردین ماه 1393 در دانشگاه امیرکبیر برگزار شد، با اشاره به شخصیت رهبر شیعیان بحرین اظهار داشت: «اگر به تاریخ ملتهای عربی نگاه کنیم خواهیم دید هیچ ملتی به اندازه بحرینیکپارچه به صحنه نیامده است.» رحیمپورازغدی با انتقاد از اینکه برخی مسئله بحرین را به ایران مرتبط میکنند، خاطرنشان کرد: «ملت بحرین پیش از انقلاب اسلامی و از صدر اسلام شیعه بوده و این اتهام که ایران قصد دارد بحرین را بگیرد ریشه علمی و تاریخی ندارد چرا که بر اساس آثار مورخین اهل سنت این امر خلاف واقعیت است.»
بهار عربی به خزان عربی تبدیل شد ازغدی با بیان اینکه بهار عربی به خزان عربی تبدیل شد، تصریح کرد: «در سال 1342 که امام خمینی(ره) را تبعید کردند گمان میکردند که همه چیز تمام شده است اما بعد از چند سال بزرگترین پایگاه آمریکا در این منطقه سقوط کرد و در ایران انقلاب اسلامی برپا شد.» او با اشاره به روند بیداری اسلامی در کشورهای عربی خاطرنشان کرد: «من معتقدم پتانسیل عظیمی در ملتهای عربی وجود دارد که میتوانند به پیروزی برسند اما آمریکا و رژیم اسرائیل با اتحاد با گروههای تکفیری در تلاشند تا بیداری اسلامی را به جنگهای مذهبی تبدیل کرده در حالیکه شاهدیم اکنون بهار عربی به خزان رسید اما بیداری اسلامی ادامه دارد.» رده:شورای عالی انقلاب فرهنگی